Android preko sistema zaštite nekoliko sekundi prije upozorio na zemljotres u BiH

Android preko sistema zaštite nekoliko sekundi prije upozorio na zemljotres u BiH

Brojni građani Bosne i Hercegovine večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili zemljotres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguć zemljotres te smjernice šta uraditi.

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stigla obavijest za mnoge je bila iznenađenje, ali veoma brzo i jasna poruka šta učiniti u slučaju podrhtavanja tla.

Androidov sistem upozorenja o zemljotrsu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla te sa smjernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil i da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o zemljotresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je posavjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Međutim, ako se pitate kako je to moguće? Najkraći bi odogovor bio – veoma jednostavno.

Svaki od naših mobilnih uređaja, pametnih telefona, u sebi uglavnom posjeduje akcelerometar koji bilježi svaki pokret telefona, odnosno, signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi zemljotres. S tim u vezi, ukoliko na više uređaja u isto vrijeme “registruje potres”, automatski šalje obavijest preko svoga sistema svim korisnicima.

Kako je moguće da smo informacije dobili nekoliko sekundi ranije? Potres putuje, ne dešava se u istoj sekundi u Stocu i Sarajevu ili Bihaću, potrebno je određeno vrijeme, ali dosta brže reaguje sistem koji u milisekundi formira poruku i šalje korisnicima kao upozorenje. S toga, nema nikakve teorije zavjere ili sumnje o tome kako je Android znao za zemljotres.

(klix.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.