Čović u emotivnom govoru poručio: Mi ćemo na kraju birati svoje legitimne predstavnike u BiH

Čović u emotivnom govoru poručio: Mi ćemo na kraju birati svoje legitimne predstavnike u BiH

Na obilježavanju 30. godišnjice od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Mostaru pristunima se obratio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. U svome obraćanju posebno je emotivan bio dok je govorio o predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Nakon početnih zahvala Čović je poslao poruku da se kroz Hrvatski narodni sabor obilježava sve što diše i u hrvatskoj Bosni i Hercegovini, u svakom njenom dijelu. Poručio je da ne misli samo do Makljena i Ivan-sedla nego da je godišnjica osnivanja HVO-a obilježena i u Posavini i u centralnoj Bosni i u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Posebno emotivan je bio dok je govorio o predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću kojem se zahvalio kako kaže mudrost, odlučnost i drskost. Optužio je velike sile da pokušavaju da drugačije definiraju historiju od prije 30 godina, skupa uz poruke iz Sarajeva. Naglasio je da Milanović radi ono što nije popularno raditi.

Pozvao je Hrvate da još aktivnije slave godišnjice formiranja HVO-a, da pišu i dokumentiraju “povijesnu istinu o Hrvatima u Bosni i Hercegovini u domovinskom narodu”. Naglasio je potrebu da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju svoju historiju, svoje historijske činjenice kroz koje će se moći organizirati kao evropski narod.

Čović je naznačio kako Hrvati danas u BiH žive između separatizma i unitarizma te da za njih između te dvije pojave nema nikakve razlike, ali da se razlikuje od onoga što oni nude kao hrvatski narod.

Izrazio je žaljenje što nije uspio završiti pregovore o izbornom zakonu kojeg je nazvao strateškim projektom. Poručio je da će hrvatski narod birati legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti uz suradnju sa prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda.

Posljednji dio svoga obraćanja posvetio je pozivanju na hrvatsko zajedništvo i istakao da ne smije biti nikakve podijele, a da se to zajedništvo iskazuje kroz Hrvatski narodni sabor. Hrvatsku je pozvao da pomogne Hrvatima Bosne i Hercegovine i da se ne osvrće na optužbe da se miješa u unutrašnje stvari.

(Izvor: Klix.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.