Čović poručio: SDA je izvor svake krize u BiH

Čović poručio: SDA je izvor svake krize u BiH

Foto: Fena

Jasno je, blokada institucija dobija novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to, rekao je

Službeno je otkazana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Izbornog zakona.
Nakon toga se medijima obratio Dragan Čović (HDZ), koji je bio incijator izmjena Izbornog zakona.

– Uvjeren sam da ovo što su kolege iz dijela bošnjačkih stranaka uradile kao blokadu institucija BiH i blokadu rada parlamenta na način na koji duže vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Za sutra smo zakazali sjednicu sa istim dnevnim redom. Pokušavali smo još od Sporazuma iz Mostara, prije dvije godine, napraviti dogovor da dođemo do toga da imamo legitimno predstavljanje, uz to se na zahtjev Kluba Bošnjaka, razgovaralo i o funkcioniranju Federacije – rekao je Čović.
Ovladavanje Domom naroda BiH

Podsjetio je da su više puta informirali medije kako su jako blizu dogovora.

– Kad bi razgovarali imali smo jasno očitovanje da nije dobro da Hrvatima Bosnjaci biraju člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno je da se želi ovladati federacijom od strane SDA. Mislim da je najbolja ilustracija kada je kolega Izetbegović rekao da je potpisao Sporazum u Mostaru da bi riješio dio problema, stav hrvatske strane je vrlo jasan, dosljedno poštivanje ustava i države BiH, a možemo ga mijenjati kroz institucije BiH – poručio

Kaže da se neće dovesti u situaciju da mijenjaju Ustav na štetu BiH i da su čak prihvatili izmjene Ustava koje su predložili predstavnici međunarodne zajednice.

– SDA želi izabrati i člana Predsjedništva i ovladati Domom naroda. Žao mi je kad sam čitati obrazloženje od SDA da izvan poslovnika otkažem ovu sjednicu, oni žele zadržati status quo. Vodili smo raspravu sa predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjackom stranom i uspjeli sačuvati svoju poziciju u drzavi BiH. Jasno je, blokada institucija dobija novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to – naveo je.
Neviđena blokada institucija

Kako je naveo, SDA je izvor svake krize u BiH.

– Ovo je neviđena blokada institucija, jer neko vrlo jasno ne dođe na sjednicu Doma naroda BiH i izađe pred vas i kaže da neće doći jer mu se nešto ne sviđa. Bio sam siguran da ćemo danas svi biti ovdje. Dao sam šansu da se stvori demokratski ambijent da se izbori mogu odrzati.

Upitan je i šta će se desiti ako se sutra sjednica ne održi, a odgovorio je:

– Doći ćemo na sjednicu Predstavničkog doma, ne želimo biti kao oni. Dio bošnjackih stranaka želi ići samo sa tehničkim izmjenama, naravno da je to nesto što je za nas neprihvatljivo – naveo je.

(Izvor: Avaz.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.