Drljača za “Avaz” o povećanju penzija: Minimalna penzija će iznositi 424 KM

Drljača za “Avaz” o povećanju penzija: Minimalna penzija će iznositi 424 KM

Poručio je da su penzioneri prioritet Ministarstva rada i socijalne politike, jer, kako kaže, mi koristimo ono što su oni stvarali i na tome je zasnovan princip međugeneracijske solidarnosti
Foto: FENA

Vlada FBiH je na danasnjoj sjednici donijela odluku o vanrednom usklađivanju penzija u iznosu od 3,5 posto.

Tim povodom smo kontaktirali ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču (SBB), koji je pojasnio da će ovim povećanjem, uz ranije redovno usklađivanje, minimalne penzije skočiti na 424 KM, a zagarantovane na 513 KM.
Zagarantovana penzija će iznositi 531 KM

– Jedan od prioriteta u radu Vlade FBiH i Minstarstva rada i socijalne politike je dodatna briga o penzionerima i njihova zaštita. U tom smislu ranije su donesene izmjene Zakona o PIO-u na Parlamentu FBiH, a koje se odnose na redovno i vanredno usklađivanje. Poznato je da svake godine Upravni odbor Federalnog zavoda PIO-a donosi odluku o redovnom usklađivanju, a oni su donijeli odluku prije nekoliko dana o usklađivanju od 7,3 posto i najniže penzije koje su iznosile 382 KM skočile su na 409 KM, a zagarantovane sa 478 KM na 513 KM – poručio je Drljača.

Kako pojašnjava, Vlada je danas donijela dodatnu odluku o vanrednom usklađivanju penzija od 3,5 posto.

– Napravljene su analize, dobili smo podatke od Zavoda PIO u kojim se kaže da postoje finansijske mogućnosti da se povećavaju penzije za 3,5 posto i na osnovu toga donijeli odluku. Povećanje penzija stupit će na snagu sa junskim penzijama, koje se isplaćuju u julu i prema tom povećanju minimalna penzija će iznositi 424 KM. Zagarantovane penzije će ovim usklađivanjem doći na 531 KM.
Povećanje približno 11 posto

U zbiru redovno i vanredno isklađivanje će, kaže Drljača, iznositi približno 11 posto.

– Poručio je da se na ovaj način brine o najugroženijim kategorijama i traže najbolja rješenja. Oni su prioritet Ministarstva rada i socijalne politike, jer mi koristimo ono što su oni stvarali i na tome je zasnovan princip međugeneracijske solidarnosti. Oni su stvarali što mi koristimo, a ono što mi stvorimo koristit će naredne generacije. Naša je zadaća da sačuvamo fond za buduće penzionere.

(avaz.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.