EDVIN SE IZ NJEMAČKE VRATIO DA BI OSNOVAO FIRMU: MNOGI NE CIJENE BOSNU DOK NE ODU IZ NJE

EDVIN SE IZ NJEMAČKE VRATIO DA BI OSNOVAO FIRMU: MNOGI NE CIJENE BOSNU DOK NE ODU IZ NJE

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i da radi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu. Ali za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao nešto drugačiji put.

Dao je otkaz u firmi u kojoj je radio i zaputio se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem da ovdje osnuje firmu.

U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. aprila prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, ja sam bio ozbiljan. Odlučio sam da dam otkaz u firmi u kojoj sam radio, da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i pokušam u životu napraviti nešto više, ispričao je Valentić.
Iako je u Njemačkoj imao platu od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio.

Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih mašina i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe – objasnio je Edvin.
U početku Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da vrlo brzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije “Lutze Group” za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sistema u sektoru mašinstva i postrojenja za kompanije koje se bave “krupnim” transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

SLUČAJAN SUSRET

Tri dana prije isteka otkaznog roka u firmu gdje sam radio došli su radnici da nešto poprave. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se da li u BiH postoji nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je uglavnom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvalitetu u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu – priča Valentić za BiznisInfo.
Odmah sutradan ih je pitao da li su zainteresovani da prošire tržište.

Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem da želim da ove tehnologije dovedem u BiH. Oni su se odmah složili i rekli da im treba za ovaj region neko ko priča njemački jezik – kaže Valentić.
Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta ovorio d.o.o. Tako je nastala firma Valex Company.

NOVE TEHNOLOGIJE

Ugovor iz njemačke kompanije stigao je za dva dana, a odmah je dogovoreno da iz Bosne i Hercegovine pokriva i susjedne zemlje.

Valex Company sada ima zastupništvo za opremu i reparaciju transportnih sistema – od vijaka preko tehničkih guma, trakastih trasportera u svim dimenijama, ljepila za hladne i tople vulkanizacije.

Ova oprema i alati za reparaciju primjenjuju se u svim industrijama gdje postoje transportni sistemi – najviše u rudnicima i energetskim postrojenjima, ali i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u šljunkarama, betonarama, na aerodromima…

Jedina je kompanija na našem tržištu koja ima najnovnije tehnologije za ove namjene njemačke kvalitete.

Kompanija u kojoj radim svoje proizvode plasiraju širom Evrope, od Holandije preko Belgije do Francuske i šire – ističe Valentić koji u Bosni i Hercegovini ostaje kako bi dalje razvijao posao.
Kazao je i kako voli našu državu i naš narod bez obzira na to što ovdje ima mnogo više problema nego u Njemačkoj.

Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu – zaključio je Edvin Valentić.
(hayat.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.