Etiopljani u redovima čekali da se prijave za pridruživanje ruskoj vojci u Ukrajini!

Etiopljani u redovima čekali da se prijave za pridruživanje ruskoj vojci u Ukrajini!

U utorak su novinari Reutersa vidjeli nekoliko stotina muškaraca koji su se prijavljivali kod etiopskih zaštitara ispred ambasade. Stražari su zabilježili njihova imena i tražili dokaze o služenju vojnog roka.

Za sada nema dokaza da su Etiopljani već poslani u Ukrajinu, niti je jasno hoće li biti poslani.

 

Muškarac koji je izašao iz ambasade i preko prevoditelja se na ruskom obratio dobrovoljcima, rekao je da Rusija za sada ima dovoljno snaga, ali da će ih kontaktirati kada zatrebaju pomoć.

Ruska ambasada nije odgovorila na pitanja Reutersa o identitetu tog čovjeka niti o tome je li Rusija slala etiopske dobrovoljce u Ukrajinu. Kasnije je u utorak objavila saopćenje u kojem se navodi da ne regrutira borce, te da su Etiopljani koji su se pojavili vani dobronamjernici koji izražavaju “solidarnost i podršku Ruskoj Federaciji”.

 

Etiopija je pozvala sve strane u ratu na suzdržanost i nije glasala o rezoluciji Opće skupštine UN-a kojom se osuđuje invazija Ukrajine. No mnogi su u Etiopiji izrazili solidarnost s Rusijom, koja ima bliske odnose s nacijom s Roga Afrike još od sovjetske ere.

 

Glasine na društvenim mrežama o isplati od 2000 dolara za pridruživanje i mogućnosti rada u Rusiji nakon rata motivisale su neke od muškaraca u redovima. Mnogi dijelove Etiopije razdiru sukobi, a godišnja inflacija se kreće oko 30 posto.

U srijedu je broj okupljenih ispred ambasade pao na dvadesetak i stražar je rekao da ambasada više ne prima prijave.

.

 

 

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.