IZETBEGOVIĆ DETALJNO OBJASNIO: PRIČA O IZBORNOJ REFORMI NIJE ZAVRŠENA

IZETBEGOVIĆ DETALJNO OBJASNIO: PRIČA O IZBORNOJ REFORMI NIJE ZAVRŠENA

Bakir Izetbegović odgovarao je na pitanja o agresiji Rusije na Ukrajinu, reakciji Zapada na nju, sličnostima i razlikama te i agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.
Posebno detaljno govorio je o izbornoj reformi i uputio nekoliko direktnih i konkretnih poruka Draganu Čoviću i HDZ-u BiH, piše Politički.ba.

Agresija Rusije na Ukrajinu dovela je do preslagivanja na političkoj karti svijeta. U kojoj je mjeri Putinov napad utjecao na Bosnu i Hercegovinu – kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu?

Zapad je u velikoj mjeri šokiran spremnošću Rusije da krene u brutalan, sveobuhvatan napad na Ukrajinu. Iznenađen je i spremnošću Ukrajinaca da se žilavo odupiru vojnoj velesili kakva je Rusija. Kako rekoste, preslažu se strategije, preispituju stavovi i partnerstva. Evropska unija će morati ojačati veze sa SAD, NATO-om, Velikom Britanijom, ojačati unutarnju koheziju i disciplinu, potražiti partnere, ili barem umanjiti antagonizme koje ima sa dijelom islamskih zemalja. To je dobro za Bosnu i Hercegovinu.

Destabilizirajuće snage će se u dobroj mjeri povući, i čekati na razvoj događaja. Ako se Rusija zaglavi u dugotrajan sukob praćen zločinima i bespotrebnim razaranjima stvoriće front civiliziranih zemalja koji će joj se na razne načine suprotstavljati i slabiti je. Taj front će biti i protiv ruskih satelita na Balkanu i u BiH.
Svijet se tek suočava s bestijalnošću ruske agresije. Otkrivaju se masovne grobnice, strašni zločini… Sve se to stalno poredi s BiH. S jedne strane, ističe se da BiH nije imala takvu podršku Zapada, kao Ukrajina sada – naprotiv! S druge, porede se zvjerstva u Mariupolju, Buči, Trostjanecu… s Srebrenicom. Ed Vulliamy za Guardian napisa da svijet nije imao nikakvu empatiju za BiH 1992. godine…

Svijet se skanjivao kada je bila u pitanju Bosna i Hercegovina, pomagao nas je, ali je i lutao, kasnio i griješio u svojim odlukama. Uveo je embargo na uvoz naoružanja, ali je uveo i krucijalno važnu zabranu letova borbenim avionima JNA. Nije se suprotstavio JNA i srpskoj vojsci koje su vršile zločine i etničko čišćenje, ali je ustanovio Haški tribunal koji je sve kolovođe zločina zatim efikasno procesuirao.

Sve vrijeme je dopremao humanitarnu pomoć bez koje ne bi opstao ni narod niti Armija R BiH. Uspostavio je UN zaštićene zone, ali ih je zatim prepustio pokolju. Na kraju je intervenisao NATO udarima, da bi uskoro nakon toga nepravednim Dejtonskim sporazumom legalizirao ono što je Karadžićeva i Mladićeva strana postigla zločinom i genocidom. Pa je zatim nizom reformi, ponajviše u vremenu Visokog predstavnika Pedija Ešdauna, taj nepravični Sporazum popravljao, ulagao je ogromna sredstva i napore u proces povratka izbjeglih i raseljenih, itd.
(hayat.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.