Kim iz Sjeverne Koreje poziva na jaču vojsku jer su nuklearni testovi “uveliko u tijeku”.

Kim iz Sjeverne Koreje poziva na jaču vojsku jer su nuklearni testovi “uveliko u tijeku”.

SEUL, 29. aprila (Rojters) – Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je vojsku zemlje da “pojača svoju snagu na svaki način kako bi uništila neprijatelja”, objavili su državni mediji u petak, dok su novi satelitski snimci pokazali pojačane pripreme za mogući nuklearni test.

Kim je to rekao tokom foto sesija sa vojnicima, državnim medijima i drugima koji su učestvovali u masovnoj vojnoj paradi održanoj u ponedjeljak, kojom je obilježena 90. godišnjica osnivanja vojske.

Fotografije koje su objavili državni mediji prikazuju Kima kako sjedi na bijelom konju i nosi bijelu tuniku u vojnom stilu sa zlatnim ukrasima dok je pregledavao trupe.

Na paradi u ponedjeljak je prikazano nekoliko najnovijih projektila Sjevera, uključujući njegovu najveću interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), Hwasong-17 i nedavno testiranu hipersoničnu raketu.

Izložba je demonstrirala “modernost, herojstvo i radikalan razvoj oružanih snaga Republike i njihovu neusporedivu vojnu i tehnološku superiornost”, rekao je Kim vojnicima na foto sesiji, prenijela je državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja kaže da se protivi ratu i da je njeno oružje za samoodbranu, ali je na paradi u ponedjeljak Kim rekao da misija njenih nuklearnih snaga ide dalje od odvraćanja od rata i uključuje odbranu “fundamentalnih interesa” nacije.

Prošlog mjeseca Sjeverna Koreja je nastavila testiranje svojih najvećih ICBM-ova, a postoje znakovi da bi uskoro mogla testirati nuklearno oružje po prvi put od 2017.

“Trenutni satelitski snimci pokazuju da su pripreme uveliko u toku i ne treba ih zanemariti kao beznačajnu aktivnost”, navodi se u izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u SAD-u u četvrtak.

Analitičari i južnokorejski i američki zvaničnici rekli su da se čini da Sjever obnavlja tunel br. 3 na svom nuklearnom poligonu Punggye-ri, koji se koristio za podzemne nuklearne eksplozije prije nego što je zatvoren 2018. godine usred pregovora o denuklearizaciji s Washingtonom i Seulom.

Kim je od tada rekao da zemlja više nije vezana tim samonametnutim moratorijom na testiranja, ali Sjeverna Koreja nije komentirala posao niti je potvrdila njegovu svrhu.

Komercijalni satelitski snimci od ponedjeljka pokazuju izgradnju novih zgrada, kretanje drvne građe i povećanje opreme i zaliha neposredno ispred novog ulaza u tunel broj 3, saopštio je CSIS.

“Datum sedme nuklearne probe nesumnjivo će zavisiti isključivo od lične odluke Kim Džong Una”, navodi se u izvještaju.

(reuters)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.