NA IGMANU SE GRADI NAJVEĆA PRITVORSKA JEDINICA NA BALKANU: MOĆI ĆE PRIMITI VIŠE OD 300 ZATVORENIKA

NA IGMANU SE GRADI NAJVEĆA PRITVORSKA JEDINICA NA BALKANU: MOĆI ĆE PRIMITI VIŠE OD 300 ZATVORENIKA

Na planini Igman, nadomak glavnog grada BiH, gradi se najsavremeniji i najveći zatvorski kompleks, odnosno najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

Gradilište svakim danom poprima obrise budućeg zatvora u koji će biti izmješten Kazneno-popravni zavod Sarajevo, trenutno, ali i godinama unazad, smješten u samom centru grada.

Izgradnja zatvora riješit će i pitanje smještaja sudova u Sarajevu, ali i pitanje izgradnje specijalnih i specijalističkih infrastrukturnih objekata za obuku policijskih i sigurnosnih tijela u BiH.

Novi zatvor nalazit će se na oko 15 kilometara od centra grada. Sam proces izgradnje zatvorskog kompleksa na Igmanu je u završnoj fazi. Okončani su radovi na upisu u grunt 500 duluma zemljišta i upisivanju imovine na Federaciju BiH. Pritvorska jedinica, koja će biti najveća i najsavremenija na Balkanu, zauzimat će 50 duluma, a budući zatvorenici će biti smješteni u više od 150 ćelija. Budući pritvorski kompleks na Igmanu imat će kapacitet za prijem više od 300 zatvorenika. Bit će izgrađen po najvećim sigurnosnim standardima EU, kako bi se osiguralo da zatvorenici ostanu tamo gdje im je i mjesto, te samim tim spriječe sve druge moguće koruptivne radnje.

Menadžment sarajevskog zatvora, nakon izgradnje kompleksa na Igmanu, prostorije u kojima se trenutno nalazi zatvor predat će na korištenje Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, kao i Zatvorskoj policiji.

Rješavanjem pritvorske jedinice KPZ Sarajevo, mi omogućavamo Zatvorskoj policiji da ima veći broj prostorija za realizaciju mjere zadržavanja. To je ona mjera do izricanja ili odbijanja realizacije mjere pritvora, pojašnjava Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.
Trenutni kapacitet Kazneno-popravnog zavoda bit će potrebno proširiti, a sve s ciljem da se osigura nesmetano provođenje sudskih procesa.

Kazneno-popravni zavod Sarajevo, odnosno Ministarstvo pravde Federacije BiH i federalna Vlada su ovom aktivnošću regulirali pravosuđe na prostoru BiH, odnosno Federacije i grada Sarajeva u potpunosti, jer ovdje egzistiraju dva najveća suda. Smatram da je ovo veliki uspjeh – ističe za Oslobođenje direktor Zubčević.

Mnogi evropski predstavnici pohvalili su ovaj projekt, jer je jedan od najznačajnijih i najvećih, a svakako i jedan od najkompleksnijih koje je ispunilo Ministarstvo pravde prema obavezama iz procesa integracije i reforme pravosudnog sistema, sve po uzoru na Evropsku uniju. Prema riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića, ovaj zatvor će doprinijeti da se nikad više ne dovede u pitanje zadržavanje lica zbog nedostatka prostora.

Zajedno sa prostorima KPZ-a Sarajevo i Zenica, mi ćemo osigurati sve uvjete da nesmetano može funkcionirati sustav pritvora i zatvora, te odlazak osuđenika i zatvorenika iz KPZ-a Federacije na državnu razinu, koji su osuđeni presudama Suda BiH. Naše je da osiguramo da pravosuđe u Kantonu i Federaciji može nesmetano funkcionirati. Mi imamo kapacitet i kad se dogovorimo, možemo poduzeti sve da mi, Ministarstvo pravde, odnosno KPZ Sarajevo, ne budemo ti koji će remetiti, već ćemo doprinijeti da se što brže uđe u adaptaciju prostora gdje je sad Kazneno-popravni zavod za pravosuđe Kantona Sarajevo, ističe Mato Jozić, federalni ministar pravde.
Poligoni za policiju

Na prostoru u blizini budućeg zatvora na Igmanu gradit će se i poligoni za obuku svih policijskih službenika iz Kantona Sarajevo, Federacije BiH, ali i pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Ovaj projekt, koji finansira EU sa više od četiri i po miliona eura, a realizuje ga Vlada Federacije u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, predstavljat će jedan od, kako kažu naši sagovornici, najvećih projekata koji je uradilo Ministarstvo pravde, odnosno KPZ Sarajevo.
(hayat.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.