Načelnici i gradonačelnici iz SDA traže od stranačkih kolega učinkovitiju borbu protiv korupcije

Načelnici i gradonačelnici iz SDA traže od stranačkih kolega učinkovitiju borbu protiv korupcije

Načelnici i gradonačelnici iz SDA su danas zatražili da se, kako su saopćili iz ove stranke, unaprijedi učinkovitost u borbi protiv korupcije, upravljanja prirodnim resursima te da se posveti oznaživanju slabije razvijenih lokalnih zajednica.

Riječ je o Savjetu načelnika/gradonačelnika SDA, čiji su članovi razgovarali sa predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i entitetskim ministrima, kadrovima SDA.

Razgovarano je o, kako je navedeno, daljoj saradnji Vlade FBiH sa općinama i gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, mogućnostima unapređenja saradnje te realizaciji zajedničkih projekata.

Savjet načelnika/gradonačelnika je pozdravio rad Vlade FBiH, sa posebnim fokusom na usvojeni entitetski budžet za 2022. godinu. Naglašeno je da će se ovogodišnjim, kako je istaknuto, rekordnim budžetom značajno doprinijeti daljoj stabilizaciji ekonomskih prilik, te omogućiti i intenzivniji razvoj lokalnih zajednica.

Premijer Novalić je prezentirao je budžet, uključujući ključne projekte, čija je realizacija planirana u predstojećem periodu. Istaknuto je da je ovogodišnjim budžetom predviđen transfer općinama i gradovima u ukupnom iznosu od 39 miliona KM.

Kako su saopćili iz SDA, istaknut je značaj realizacije predviđenih infrastrukturnih projekata, finansijske konsolidacije javnih zdravstvenih ustanova te usvajanja ključnih zakona kojima se reguliraju status i primanja penzionera i boračkih kategorija.

Realizirane i planirane projekte u okviru svojih resora predstavili su ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Načelnici i gradonačelnici su tokom diskusije ukazali na, kako su saopćili iz SDA, potrebu unapređenja učinkovitosti institucija vlasti u borbi protiv korupcije, upravljanju prirodnim resursima te jačanju podrške slabije razvijenim lokalnim zajednicama u FBiH.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.