NOVI ŠOK ZA GRAĐANE: KILOGRAM PILEĆEG FILEA KOŠTA VIŠE OD 14 KM, IMA LI LOVA U MUTNOM

NOVI ŠOK ZA GRAĐANE: KILOGRAM PILEĆEG FILEA KOŠTA VIŠE OD 14 KM, IMA LI LOVA U MUTNOM

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini nastavaljaju divljati, kilogram pilećeg filea prešao je granicu od 14 KM i predstavlja novi udar na standard građana.

Pileće meso je tradicionalno najjeftinije od svih vrsta koje se mogu naći na bh. tržištu, cijene su godinama bile koliko-toliko pristupačne i onim slojevima društva koji nemaju veliku kupovnu moć, ali je sada pitanje kako, recimo, penzioner sa primanjima manjim od 400 KM može sebi priušiti nešto što bi se moralo podrazumijevati.

Nermin Ahmić iz Visokog, predsjednik Udruženja peradara Zeničko-dobojskog kantona, kaže da su ova drastična poskupljenja posljedica potresa na globalnom tržištu.

Na području našeg kantona imamo tridesetak farmi i moram naglasiti da smo po tome daleko najjači u državi. Što se tiče poskupljenja pilećeg mesa, to je bilo neminovno jer su energenti i hrana za životinje drastično poskupjele. Cijene žitarica otišle su 100 posto.

Kilogram kukuruza bio je 0,5 KM, sada jedna KM. Soja je bila blizu 500 eura, sada skoro 1.000. Struja i gorivo su poskupjeli i sve to utječe na konačnu cijenu. Iskreno se nadam da su cijene dostigle svoj maksimum i da neće dalje rasti. Štaviše, očekujem da za dvadesetak dana dođe i do sniženja – kaže Ahmić za Faktor.
(hayat.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.