Oglasio se Kremlj: Izgubili smo značajan broj vojnika, tražimo način za okončanje rata

Oglasio se Kremlj: Izgubili smo značajan broj vojnika, tražimo način za okončanje rata

Glasnogovornik Kremlja je izrazio nadu da će ciljevi vojne operacije biti postignuti u narednim danima ili da će se rat završiti pregovorima između ruske i ukrajinske delegacije

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija izgubila značajan broj vojnika u Ukrajini.

– Ovo je velika tragedija za nas – rekao je Peskov u intervjuu za Sky News, negirajući potom navode da su ruske trupe ubijale ukrajinske civile.

Glasnogovornik Kremlja tvrdi da su satelitski snimci i fotografije na kojima se vide tijela civila na ulicama ukrajinskog grada Buče “lažni”, te je dodao kako “živimo u danima lažiranja i laži”.

Upitan koliko je civila ubijeno od početka rata 24. februara, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina je rekao da ne želi odgovoriti jer ne može potvrditi brojke.

Međutim, na pitanje o broju poginulih ruskih vojnika, Peskov je, iako nije naveo tačnu cifru, rekao:
– Imamo značajne gubitke vojnika i ovo je za nas velika tragedija.

Istakao je da Moskva traži način da okonča rat i da ruska vojska “čini sve da završi operaciju”.

Glasnogovornik Kremlja je izrazio nadu da će ciljevi vojne operacije biti postignuti u narednim danima ili da će se rat završiti pregovorima između ruske i ukrajinske delegacije.

Dodao je da je pravi cilj NATO-a da se suprotstavi Rusiji zbog čega Moskva mora poduzeti, kako je kazao, dodatne mjere kako bi sačuvala svoju sigurnost.

Također je naglasio da će, ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO, “Rusija morati da svoje zapadno krilo učini sofisticiranijim.”

Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila više od 18.000 vojnika od početka rata koji je počeo 24. februara ruskim napadom, prenosi Anadolija.

(oslobodjenje.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.