Pas lutalica pronalazi i štiti slijepu staricu pored rijeke

Pas lutalica pronalazi i štiti slijepu staricu pored rijeke

Psi su neka od najnevjerovatnijih stvorenja na planeti, piše kohajone

Pametni su, vole, blesavi su i izuzetno su lojalni i zaštitnički nastrojeni prema onima do kojih im je stalo. Dva psa u Nepalu podigla su svoj posao zaštitnika na viši nivo. Fotografije koje se vrte po internetu na kojima se vide ova dva psa kako čuvaju bespomoćnu ženu.

Prva slika je krupni plan psa lutalice koji sjedi pored jadne bake koja leži na obali rijeke. Na drugoj slici je prikazan širi snimak obale rijeke zajedno sa još jednim psom koji leži malo dalje, ali paralelno sa položajem starice. Rečeno je da je žena slijepa i pronađena je kako spava na rubu rijeke, sva blatna i mokra. Tada je Srisuwan primijetio neobičnu situaciju. Gledajući to izdaleka, niste mogli u potpunosti reći šta se dešava, ali kada je Srisuwan zumirao svojom kamerom, postalo mu je jasno – ta dva psa čuvaju staricu.

Korisnici Facebooka koji su vidjeli fotografiju osjetili su sažaljenje i sažaljenje prema ženi koja je spavala na blatnjavoj obali rijeke. Neki komentari su takođe pohvalili lojalnost pasa što nikada nisu napustili ženu. Proširene fotografije privukle su pažnju lokalnih vlasti, te su odlučili pomoći ženi. Nadležni su primijetili da je objava dobila 762 reakcije i 58 dijeljenja na Facebooku, te su odmah krenuli u pomoć jadnoj ženi i njenim povjerljivim pratiocima. Nepal News Update izvijestio je da su žena i njeni psi bili na liječenju u lokalnoj bolnici.

Ove fotografije su savršen primjer nepokolebljive lojalnosti pasa.Mnogo je priča o psima koji pokazuju lojalnost prema svojim vlasnicima. U nekim kulturama, psi se tretiraju kao duhovni čuvari i oni od njih grade svetišta i statue. Jedan od razloga zašto su psi tako lojalni je taj što su čoporne životinje. Prije nego što su psi uopće pripitomljeni, njihovi najraniji preci vukovi putovali su u čoporima. Jači vukovi bi štitili mladunčad, ženke i najslabije u njihovim čoporima.

Ta se osobina prenijela na pripitomljene pse.

I tako, psi koji su štitili staricu možda su je tretirali kao pripadnika svog čopora. Postoji mnogo drugih razloga zašto psi čuvaju svoje ljude. Prvo, kada im pokažete ljubaznost tako što ih redovno mažete, hranite i igrate se s njima, psi vas najvjerovatnije neće vidjeti kao prijetnju i pokušat će uzvratiti tu ljubaznost štiteći vas. Drugi razlog je što vas psi vide kao važan izvor hrane i skloništa koji je neophodan za njihov opstanak. Psi su odani do kraja – u to nema sumnje. Ova priča je dokaz.

Source: kohajone.press

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.