Ruske snage su navodno bile blizu hvatanja Zelenskog tokom prvih sati invazije

Ruske snage su navodno bile blizu hvatanja Zelenskog tokom prvih sati invazije

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy Photograph: EyePress News/REX/Shutterstock

Intervju za magazin Time otkriva da su ruske trupe dva puta pokušale da upadnu u predsednički kompleks dok su Zelenski i njegova porodica bili unutra

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je kako su ruske snage bile blizu da ga zarobe ili ubiju u ranim satima invazije.

Zelenski je nadaleko hvaljen zbog svog odgovora na invaziju u 65 dana otkako su prve ruske trupe ušle u Ukrajinu. Obraćao se američkom Kongresu, Svjetskoj banci i dodjeli nagrada Grammy; Boris Džonson je među istaknutim ličnostima koje žele da budu viđene u njegovom društvu.

Ali njegovo vrijeme na čelu zemlje koja je bila napadnuta od daleko moćnijeg susjeda moglo je završiti nekoliko sati od početka invazije, prema intervjuima u časopisu Time.

U razgovoru sa novinarom Simonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, Zelenski je opisao kako su ruske trupe bile blizu pronalaženja njega i njegove porodice dok su pokušavale da zauzmu vladin okrug u glavnom gradu prvog dana sukoba.

Dok su mnoga njegova sjećanja na tih prvih nekoliko sati ostala “fragmentirana”, Zelenski je rekao da se predzorište 24. februara izdvaja.

Nakon što je bombardovanje počelo, on i njegova supruga Olena Zelenska otišli su da kažu svojoj kćerki (17) i sinu (9) da se pripreme za bijeg iz kuće. „Probudili smo ih“, rekao je Zelenski za Time. “Bilo je glasno. Tamo su bile eksplozije.”

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranom skočili u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu. „Prije te noći, takve stvari smo vidjeli samo u filmovima“, rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

dvorištu da snimi sada već poznatu video poruku na svoj telefon.

U tom trenutku Zelenski je rekao da je zaista postao svjestan svoje uloge u ratu. „Shvatate da oni gledaju“, rekao je on za magazin. „Ti si simbol. Morate se ponašati onako kako šef države mora djelovati.”

… imamo malu uslugu za zamoliti. Milioni se svakodnevno obraćaju Guardianu za otvorene, nezavisne, kvalitetne vijesti, a čitatelji u 180 zemalja širom svijeta sada nas finansijski podržavaju.

Vjerujemo da svi zaslužuju pristup informacijama koje su utemeljene na nauci i istini, i analizama utemeljenim na autoritetu i integritetu. Zato smo napravili drugačiji izbor: da naše izvještavanje bude otvoreno za sve čitaoce, bez obzira gdje žive ili koliko mogu sebi priuštiti da plate. To znači da više ljudi može biti bolje informisano, ujedinjeno i inspirisano da preduzmu smislene akcije.

U ovim opasnim vremenima, globalna novinska organizacija koja traži istinu poput Guardiana je neophodna. Nemamo dioničara ili vlasnika milijardera, što znači da je naše novinarstvo oslobođeno komercijalnog i političkog utjecaja – to nas čini drugačijima. Kada nikada nije bilo važnije, naša nezavisnost nam omogućava da neustrašivo istražujemo, izazivamo i razotkrivamo one na vlasti.

(guardian)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.