SDA se nakon šest godina sjetila Dragana Vikića

SDA se nakon šest godina sjetila Dragana Vikića

Iz SDA ističu da su “Vikić i Pušina imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i da je takva uloga oslobađajućom presudom i potvrđena”

Izetbegović: Sjetio se heroja, a godinama šutio

Foto: Avaz

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom su Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni odgovornosti za ratni zločin koji im se stavljao na teret.

Postupak protiv Vikića i Pušine jedna je u nizu potvrda postojanja očigledne namjere da se masovnim podizanjem optužnica protiv starješina Armije i MUP-a RBiH pokušava izmijeniti karakter rata i relativizirati agresija izvršena na BiH, dok je presuda još jedan poraz kreatora takvih pokušaja”, rekli iz ove stranke.

Iz SDA ističu da su “Vikić i Pušina imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i da je takva uloga oslobađajućom presudom i potvrđena”.

Tužilaštvo BiH i sve ostale nadležne pravosudne institucije pozvali su da se aktivnije posvete istraživanju i procesuiranju “stvarno odgovornih za ratne zločine, naročito onih sa A liste Haškog tribunala, za koje je osnovana sumnja već utvrđena, a brojni dokazi prikupljeni”.

– Pokušaji vještačkog izjednačavanja jedinih legalnih vojnih i policijskih formacija u BiH sa paravojskama i parapolicijama čije je zločine utvrdio Haški tribunal mora prestati jer to nije način kojim se može zadovoljiti pravda i omogućiti prevazilaženje ratnog naslijeđa – zaključili su iz SDA.

No, ne možemo se oteti dojmu da je SDA šutila šest godina i tek danas se sjetila legendarnog heroja odbrane Sarajeva.

Licemjerno nema šta.
(avaz.ba)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.