ZBOG RASTA CIJENA GORIVA: U maju moguće poskupljenje prevoza

ZBOG RASTA CIJENA GORIVA: U maju moguće poskupljenje prevoza

PREVOZNICI Republike Srpske i Federacije BiH dobili su podršku Uprave za indirektno oporezivanje za zahtjeve da im bude smanjen porez. Međutim, da bi ovaj i zahtjev za ukidanje akciza i putarina stupio na snagu, potrebna je saglasnost i ostalih zajedničkih institucija BiH, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić.

Mijić je istakao da bi zbog cijene goriva već u maju moglo doći do poskupljenja cijene prevoza.

– Ukoliko bi došlo do ukidanja akciza na gorivo, do poskupljenja možda neće ni doći ili će ono biti u manjoj mjeri – rekao je Mijić.

On je naglasio da prevoznici traže one mjere koje već postoje u zemljama u regionu, dajući primjer Slovenije koja prevoznicima vrši povrat akciza, zbog čega, kako kaže, vlasnici preduzeća za naših područja odlaze u ovu zemlju i tamo je se registruju.

– Ukidanje akciza na litru goriva na godišnjem nivou bi državu koštalo oko 17 miliona KM u normalnom funkcionisanju saobraćaja. To nisu enormne sume za državu. To je simboličan iznos koji bi ostao prevoznicima čime bi oni poboljšali poslovanje, a u dogledno vrijeme bi došlo i do pojeftinjenja cijene prevoza – dodaje Mijić.

Pored akciza na gorivo prevoznici traže i ukidanje putarine za autoputeve.

– Prevoznici u međugradskom saobraćaju vrlo malo koriste autoputeve zbog zaustavljanja na stanicama od grada do grada, pa stoga više koriste magistralne puteve, dok se u gradskom i prigradskom prevozu autoputevi gotovo nikad ne koriste – kaže Mijić.

On dodaje da je zbog ovih razloga dovoljno da prevoznici plaćaju samo doprinose kroz registraciju.

Mijić ističe da su zahvaljujući Vladi Srpske uspjeli da zadrže nivo radnika jer su sve do jula prošle godine isplaćivane minimalne plate i doprinosi za radnike, ali da je sada, kako kaže, došlo do zastoja u isplati.

– U kontaktu smo sa premijerom i nadamo se da će nam Vlada ponovo izaći u suret kada su u pitanju uplate za poreze i doprinose – naglasio je Mijić.

(RTRS)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.